piatok 29. mája 2015

Paravan

Na blogu ArtGrupa ATC prebieha výzva malých foriem a tentokrát touto formou má byť PARAVAN. Trochu som sa prehrabala v histórii paravanov (na internete aj v knižkách) a dočítala som sa popri základných informáciách, čo je paravan, z čoho je zložený a na čo slúži, mnoho zaujímavostí. 

Paravany vznikli v Číne v 3. storočí a používajú sa dodnes. Do Európy sa dostali v 16. storočí, ale populárnymi sa stali až v 18. storočí (v dnešnej dobe internetu, diaľnic a telefónov si to asi nevieme predstaviť, žilo sa pomaly). Najčastejšie boli vyrábané z dreva a drevený rám bol vyplnený textilným alebo iným materiálom, ktorý kvalitou, zložením aj vzormi kráčal s meniacou sa módou.
Súčasné paravany vyzerajú trochu inak ako tie klasické, ich dizajn i materiálové prevedenie sa výrazne zmenilo. Ale o top kúskoch dnes pomlčíme a budeme sa venovať klasike.
Vyrobila som na výzvu miniparavan z papierovej kolekcie Antique Bazaar od Kaisecraft. Podmienkou bolo použiť nejaký spôsob ukrytia tajomstva. A akú informáciu som ukryla do tagu za okrúhlym rámikom, to si už prečíta len jeho nová majiteľka.
Paravan je spojený šiestimi kovovými pántami, aby sa dal ľahko poskladať. 


Na blogu ArtGrupa ATC jest wyzwanie malych form i tym razem forma ma byc PARAVAN. Troche sie poszperalam w historii parawanow (w internecie i w ksiazkach) i doczytalam sie mimo innych podstawowych informacji, co to jest parawan, z czego sie sklada i do czego jest potrzebny, wiele ciekawosci.

Parawany pochadza z Chin (z 3.w.) i uzywaja sie do dzisiaj. Do Europy dotarly w XVI. wieku, jednak popularymi stali sie w XVIII.w. (w dziesiejszej epoce internetu, autostrad i telefonow moze nie potrafimy tego wyobrazyc, zylo sie powoli). Najczesciej byly parawany produkowane z drewna, i jego skrzydla byly wypelnione roznego rodzaju materialem, ktorego wzory roznili sie w zaleznosci od mody. 
Dzisiejsze parawany wygladaja inaczej niz te klasyczne, dizajn i materialy znacznie sie zmienili. My jednak nie bedziemy dzis pokazywac nowoczesne kawalki, zostajemy przy klasyce.
Stworzylam na wyzwanie miniparawan z papierowej kolekcji Antique Bazaar od Kaisercraft.
Warunkiem bylo w jakis sposob ukryc tajemnice. I jaka informacje ukrylam do tagu za okragla ramke, to juz sprawdzi tylko jego nowa wlascicielka.
Parawan polaczony jest metalowymi zawiasami, zeby mozna bylo go latwo zlozyc.








10 komentárov:

  1. Janko zrobiłaś fantastyczny parawan - zawiasy są rewelacyjnym pomysłem... cudo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fantazja! Piękny i niepowtarzalny :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dzięki Janka za wyszperanie ciekawej historii :)
    ...nie mogę oderwać oczu od niego, wygląda jak prawdziwy
    cudeńko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Obłeny! Jak Ty wspaniale połączyłaś jego ścinki! Jakby był prawdziwy!
    Jestem oczarowana!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Swietny parawan, a pomysł z metalowymi zawiasami mnie obalił na podłogę :)

    OdpovedaťOdstrániť