streda 22. júla 2015

Nie je koníček ako koníček

Prajem všetkým pohodovú stredu!

V nedávnom príspevku od Olinky na ScrapArt sme sa zoznámili s pigmentovými práškami Color Lab Marion Smith. Sú to návykové farebné prášky, ktoré si hneď získali moju pozornosť. 
Predávajú sa v mininádobkách (6ml) a sú označené písmenami. Na zafarbenie stačí použiť prášku veľmi málinko. 


Miešaním týchto práškov v určitom pomere môžeme vytvoriť nádherné odtiene. Ja som si vybrala miešanie vo vode v rozprašovači so striktným dodržaním pomerov podľa návodu Marion Smith. 



Namiešala som si odtiene Smoothie, Cosmic a Sublime. V niektorých odtieňoch (s použitím metalických práškov) je krásne vidieť trblietavý efekt už priamo v rozprašovači. 



Týmito tromi nádobkami som si náhodne postriekala plátno a pustila sa do práce.


Ja síce svojho veľkého koníčka mám, je ním scrapbooking, ale na tento projekt som si vystrihla z plátna iného koníka. Morského. Mala som pokušenie ho takého fľakatého nalepiťna biele plátno, ale keďže zo zásady nikdy nekončím na začiatku, práca sa vyvíjala aj ďalej.


Niektoré časti som polepila útržkami stránok zo starej knihy.


Musím povedať, že nad každým vrstvením som dlho premýšľala, bolo mi ľúto zakryť tie krásne škvrny vytvorené sprejmi.
Na rad prišla jemná rastlinná šablónka a pečiatkovacia farba. Farbu som nanášala z podušky pomocou hubkového aplikátora v jemnej vrstve, aby som zvýraznila vzor šablóny, ale zároveň neprekryla vzor knihy či nastriekaného plátna.


Pomocou šablóny s abecedou a pasty Inka-Gold v odtieni cobalt som vytvorila metalický reliéf.


Niekedy v polovici práce mi vždy v mojich projektoch začne chýbať čierna farba , preto som vzala čierny Archival a námornícke pečiatky a pokryla som pláteného koníka motívmi.



Ešte stále som to nechcela ukončiť a do oka mi padol hrubozrnný modrozlatý prášok a tyrkysová sľuda, ktorými som ozdobila koníka vo finále.


Hotového koňa bolo treba aplikovať na plátno. Pokúsila som sa farbami vytvoriť morské dno.
Na dlhé plátno na ráme som rôznymi smermi rozotrela starou kreditkou gesso, ktoré som vysušila. Celý povrch som poliala vodou v tenkej vrstve a do mokrého povrchu rozmazávala spreje a akvarelové farby v modrých, zelenkavých a tyrkysových odtieňoch. Celú plochu som ešte postriekala bielym sprejom Lindy´s Stamp Gang, čím sa farby zjemnili. Vysušené plátno som pofŕkala bielou akrylovou farbou, tyčinkou z rozprašovača s odtieňom cosmic a tyrkysovým akvarelovým atramentom. Nalepila som koníka na plátno a obkreslila čiernou fixkou.


Morské dno vzniklo použitím gázy a sprejov a má pripomínať riasy...neviem či sa mi to celkom podarilo. Na dne sú reálne mušle.



Poslednou bodkou na projekte je nápis SEA odtlačený čiernym Archivalom. Ledabolo som ho odtlačila ešte raz trochu vedľa pôvodných písmen, chcela som dosiahnuť taký rozmazaný výsledok.



Tento rok mám more doma aspoň v takejto forme, keďže dovolenkovať budeme v stovežatej.

Prajem vám krásne počasie po celé leto a myslite na to, že aj z vašich dovolenkových pokladov si môžete vytvoriť niečo originálne, čo vám bude pripomínať chvíle strávené pri mori.














14 komentárov: